Cara Nak Buat Ketupat Palas
Daun palas 1 kg beras pulut -basuh dan rendam 1½ jam atau 2 jam. Rebus ketupat sehingga air menjadi kering.
Ooo Macam Ni Caranya Buat Ketupat Palas Jantan
Selesai dah boleh masak.
. Lama sungguh dok simpan gambar buat ketupat ni. Terus balut daun macam dalam gambar di bawah. 200gm kacang ketupat - kacang mata hitam ada di jual di pasaraya atau pasar basah juga di sesetengah tempat Cara membuatnya.
Berbeza sedikit cara penyediaan dan bahan-bahan seperti ketupat nasi atau nasi impit ketupat palas menggunakan beras pulut dan rasanya lebih manis dan sedap. Ini bukan ada resepi ya tak pandai pun nak anyam ketupat D. 1st sekali kenalah kenal daun palas dulu ye.
Nak lebih jelas cara balut tengok di SINI. Biasanya ketupat ini bonda lah yang tempah. 1 ikat ada yang harga RM4 RM5 RM6 masa beli tahun lepas harga ikut panjang daun palas.
400 ml santan pekat 1½ sudu besar garam halus 1 sudu besar gula campurkan garam dan gula dalam santan kacau sebati. Cara-caranya adalah seperti. Basuh setiap pelepah dan gantungjemurzaman dulu kami tak basuhpun tapi mak.
Lapisan bawah sekali diletak saki baki daun palas yang tidak diperlukan lagi. 1 kg beras pulut. Jangan pulak terlalu kjap sat gi tak masak2 gas pulak habis.
Sedia Ramuan untuk rendang. Selain ketupat nasi ketupat pulut daun palas pun antara menu wajib ada pagi raya yang sedap dimakan dengan rendangTak lah susah sangat nak balut dan masak ketupat palas ni ikut tutorial yang dikongsikan Cik Pooja ni. Cara-cara nak anyam ketupat.
Seperti yang kita maklum ketupat daun palas adalah hidangan istimewa bagi penduduk di utara semenanjung Malaysia dan di gandingkan dengan rendang atau kari pada hari lebaran. Jom kita pakat buat ketupat palas. Disebabkan tak masak lagi jadi terpaksa kena rebus.
Masukkan pulut dalam kon daun tu bagi kejap padat. Pastikan tuang air sehingga separuh dari tinggi ketupat. Cara nak masak pulut tu korang cari la sendiri kat Internet ada kot.
Nampak senang tetapi kalau baru buat sure tak semudah yang di sangkakan. Ketupat yang dibalut tadi boleh terus dimasukkan dalam peti ais dan dibekukan. Atau rebus ketupat sehingga masak dahulu kemudian sejukkan dan boleh dibekukan.
Disebabkan semalam ramai yang mintak cikpooja tunjuk step by step cara nak balut ketupat palasNi cikpooja tunaikan janji yea. Sesiapa yang teringin nak buat Ketupat Palas yang berasal dari negeri Kelantan MrJocko share kat sini Cara Buat Ketupat Palas Dari Kelantan. Untuk anda yang teringin nak mempelajari cara-cara menganyam ketupat dengan mudah jom ikuti beberapa langkah yang dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook Tajul Ariffin Norsadan bagi membuat ketupat sate.
Sebenarnya mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ketupat Palas dan Rendang Ayam ini tidak begitu sukar. Nasib baik ada noxxa. Bahan penting yang perlu ada sebelum mula menganyam adalah daun kelapa muda.
27 Bahan Bahan Resepi Ketupat Palas dan Rendang Ayam. Asyik makan ketupat nasi je nak cuba buat ketupat palas pula lah raya ni Ketupat palas merupakan juadah ketupat yang popular di negeri sebelah utara Malaysia. Meh saya tunjuk cara balut ketupat ni Step By Step siap gambar lagi.
Bila nak makan keluarkan dan rebus sahaja sehingga masak. Inilah rupa daun palasnya semua tu dalam 1 ikat. Raya dah nak dekat.
Sediakan daun palas terlebih dahulu. Ketupat pulut yang ditempah tapi tak masak lagi sebab ketupat yang tempah tak direbus lagi. Kat sini MrJocko share cara-cara nak balut ketupat palas ni.
Ok dah siap balut akhir sekali ikat dan potong lebihan daun tu. Hari ni saya nak berkongsi cara membuat ketupat palas jagung. 1 sudu teh gula.
Cara buat Ketupat Palas Sejuk Beku Ketupat Palas frozen Ada dua cara. 1 sudu teh garam. Letak ketupat palas di atasnya.
Seperti tidak lengkap lebaran samaada Hari Raya Puasa atau Aidil Adha tanpa menghidangkan ketupat. KETUPAT PALAS BERKACANG DAN KARI DAGING. Percaya atau tidak anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 27 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.
Kalau nak ambil simpan frozen pun boleh. Santan dari sebiji kelapa -kira-kira 1 kg santan siap diperah. Tak sempat-sempat nak upload sebelum hilang atau lupa terushari ni masukkan semoga boleh menjadi panduan untuk siapa yang nak belajar buat ketupat palas.
Bahan-bahan1 Kg beras pulut1 cawan 350 ml santan pekat kalau nak lebih berlemak boleh lebihkan santan1 cawan air agak-agakGaram secukup rasaDaun pandan. Tujuannya adalah untuk mengelakkan ketupat dari menjadi hangit.
Resepi Ketupat Palas Lemak Yang Sedap Untuk Raya Mykmu Net
No comments for "Cara Nak Buat Ketupat Palas"
Post a Comment